Elektrik-Elektronik Teknolojisi tüm dünyada ve ülkemizde çok önemli bir yere sahip olup bilindiği gibi piyasadaki tüm iş alanlarında elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanında elektriği üretme, işletme, dağıtma ve en iyi şekilde emniyetle kullanmak için gerekli olan bilgi ve beceriler kazandırılır.
Bu alanı seçecek öğrencilere; kültür derslerinin yanında elektrik tesisatçılığı, proje çizim, pano montörlüğü, elektrik ve elektronik kumanda devreleri, enerji üretim ve dağıtımı, PLC programlama uygulamaları ve dijital elektronik ile ilgili uygulamalar yaptırılır.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır..
Millî, manevi ve tüm değerlere sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesidir.
1-)Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
2-)Elektrik Tesisatları ve Dağıtımı Dalı
Tanımı : Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek.
Tanımı : Elektrik tesisatları ve dağıtımı meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Elektrik makineleri bobin sarım atölyelerinde ,
2. Büro makineleri teknik servislerinde, 3. Elektrik tesisatçılarında,
4. Elektrik pano kurulum atölyelerinde.
5. Asansör ve yürüyen merdiven teknik servislerinde,
6. Elektrikli ev aletleri teknik servislerinde,
7. Güvenlik sistemleri teknik servislerinde
8. Haberleşme ve iletişim cihazları teknik servislerinde,
9. Televizyon ve radyo tamir atölyelerinde,
10. Seslendirme ve ışık sistemleri teknik servisinde,
11. Endüstriyel fabrika ve atölyelerde,
12. Yüksek gerilim proje taahhüt firmalarında,
13. Elektrik tesisatı proje taahhüt firmalarında vb. yerlerde çalışabilirler.
Haftalık ders çizelgesinde ortak dersler, meslek dersleri, seçmeli dersler, seçmeli meslek dersleri ile akademik destek dersleri yer almaktadır.
** Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar.
9. 10. ve 11. sınıf tüm derslerin ortalaması (seçmeli dersler dışında) 70 ise ATP'ye geçebilirsiniz.
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika (diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge) düzenlenir.
Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur. Teknoloji Fakültelerinin yukarıda yer alan lisans programlarının mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K.), mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. Kontenjanların boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının diğer alan/dallarından mezun olan adaylar da tercih ettikleri takdirde bu kontenjanlara yerleştirileceklerdir.
Özetlemek gerekirse Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanından mezun olan öğrenci belirtilen lisans programlarına yerleşirken meslek liselerine ayrılan kontenjanlara öncelikli olarak yerleştirilir. Boş kontenjan kalırsa diğer okul türlerinden yerleştirmeler yapılır. Bu imkânda meslek lisesi mezunlarına çok önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Adres:
Zafer Mahallesi Bülent Ecevit Bulvarı No 35/5 Okullar Bölgesi Devlet Hastanesi Yanı Çorlu/Tekirdağ
Telefon
02826924050